HTML

füstparipa

Demo Galéria, 2012. április 25 – május 8.

A Demo Galéria utolsó kiállítása, a Forradalom az archívumban az autonóm művészet és a képzőművészet társadalomhoz való viszonyának kérdéseit vizsgálja.


A kiállítás középpontjában az 1947-es Lukács-Hamvas vita áll. Ebből az azóta sokat idézett, ám gyakran felületesen ismert művészetelméleti vitából kiindulva kívánjuk megvizsgálni, hogy a magyarországi képzőművészek miképpen látják a művészet feladatait, lehetőségeit és határait a mai magyar társadalomban.

A kiállítás Hamvas Béla egy korai, 1945-ben megjelent írását emeli ki az életműből, mint egy évtizedekig meghatározó művészi pozíció kiáltványát. A Ne üljetek füstparipára című esszéjében Hamvas egyértelműen fogalmaz:
"A művész magatartása: kívülállás és igény az egyetemességre."

Azóta több magyar képzőművész és kurátor is felülírta ezt az állítást. Művészeti gyakorlatukban megjelent egyfajta társadalmi érzékenység és különböző, a közösségeket érintő problémák melletti elköteleződés.

A projekt keretében interjúkat készítettünk olyan képzőművészekkel, akiknek véleménye, gondolatai, esetleg emlékei relevánsnak tekinthetőek Hamvas Bélával, Lukács Györggyel vagy a művész társadalmi szerepével kapcsolatban.

A Forradalom az archívumban egy tanulmányi kiállítás, mely egy autoritárius rendszer jellemző értelmiségi vitáján keresztül kívánja a mai magyarországi művészet lehetőségeit és feladatait vizsgálni.

Ezen kiállítást egy problémafelvetésnek szánjuk, mellyel egy vitát szeretnénk elindítani a hazai művészet eddigi szerepének újragondolásáról.

Megnyitó: 2012. április 24. este 8 óra

A kiállítást megnyitja: Tamás Gáspár Miklós

A kiállítás rendezte: Feigl Nóra, Karas David, Pacsika Márton

Helyszín: Demo Galéria, Akácfa utca 51.

A kiállítás megtekinthető:
2012. április 25 – május 8.

A kiállítás eseménye facebookon.

17.
április

Meghívó

2 komment

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fustparipa.blog.hu/api/trackback/id/tr934457502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LILY 2012.04.18. 23:45:44

éppen most olvastam ezt a bejegyzést művészeti és társadalmi szerepekről. teljesen együtt tudok érteni az írójával. mit gondoltok??
"Hans Belting német művészettörténész szerint miután a művészet odáig jutott, hogy a saját módszereivel immár nem képes vitát generálni, ezért ha magára akarja irányítani a figyelmet, akkor kénytelen vagy meghökkentő technológiákat alkalmazni, vagy pedig olyan témákat elővenni, amelyek egészen biztosan társadalmi vitákhoz vezetnek,...
...Belting úgy véli, hogy mivel a művészet különleges védelmet élvez, ha véleménynyilvánításról van szó, ezért a jövőben - amennyiben felvállalja ezt a funkciót - "megtarthatja társadalmunkban betöltött szerepét". Ez azonban több szempontból is problémás elképzelés. Egyfelől, mivel ez azt jelentené, hogy a művészet a politika részévé (eszközévé, szócsövévé) válik, és végső soron propagandaeszköz lesz belőle. Másfelől azért, mert innentől kezdve semmi sem indokolná, hogy másmilyen szabályozások vonatkozzanak egy "műalkotásra", mint egy programbeszédre. Vagyis szerintem inkább felejtsük el sürgősen ezt a megközelítést."
forrás: artista.blogter.hu/186691/bin_laden_mint_jezus

LILY 2012.04.19. 12:18:32

ja igen, és úgy is gondolom, hogy az se működik ha a művészet fogalmával bármit illethetünk és ha ez a szó ettől kezdve nem igazán bír megkülönböztető szereppel, amitől egészen értelmetlenné is válik. ebben a helyzetben sokkal könnyebb fölülírni bármilyen állítást a "művész magatartásával" kapcsolatban, mint egy másik felfogásban, mivel most egyszerűen nem lehet eldönteni ki művész és ki biztosan nem az. vagyis el lehet dönteni, de ezek a döntések megmaradnak puszta 'véleményeknek', mint amikkel a projektben megszólalók is elsősorban rendelkeznek,(-ha jól olvasom a kiállítás leírását-) az alátámasztott érvek helyett. ha már mai "feladatokat és lehetőségeket" kívánunk vizsgálni, fontos ezt a helyzetet is látni, -szerintem. Vélemény??
süti beállítások módosítása